Plan warsztatów sushi:
1. TEORIA (30min.)
Historia sushi
Jakie produkty musimy zgromadzić do sporządzenia sushi i które polecamy
Jak sprawdzić świeżość ryb, które są najlepsze do sushi
2. PRZYGOTOWYWANIE PRODUKTÓW (40min)
3. PRZERWA NA KAWĘ (15 – 30min.)
kawa, herbata, czekolada na gorąco, soki owocowe, woda oraz kruche ciasteczka
4. POKAZ (30-45 min)
płukanie i przygotowanie do gotowania ryżu
przygotowanie zalewy do ryżu
filetowanie łososia
przyrządzanie pieczonego łososia
przepis na omlet japoński
przygotowanie dań w tempurze: krewetki, kalmar
Przygotowywanie produktów przez uczestników warsztatów (10 -15min.)
krojenie ogórka, marynowanej rzepy, omleta, łososia, szczypioru, itp.
5. SUSHI (20 – 30min.)
hosomaki- tradycyjne rolki z jednym składnikiem, nori na zewnątrz
uramaki (calfornia rolls) – różne wariacje na temat rolki z ryżem na zewnątrz, trzy składniki
futomaki- duża odmiana hosomaków z pięcioma składnikami
nigiri – plastry surowej ryby ułożonej na ryżu
krojenie naszego sushi i układanie na pólmiski
6. DEGUSTACJA (40 – 60min)
degustacja wina śliwkowego
testowanie przygotowanych w części 5 sushi
możliwość zakupienia zestawów do sushi
rozdanie dyplomów
przepisy dla uczestników